ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Καλωσορίσατε στο Διαδικτυακό μας Τόπο


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και η πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, αποτελεί σημαντικό ζητούμενο και προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όλων των κοινωνιών. Οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν βιολογικές διαφορές, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό νομοθεσιών, πολιτικών, δράσεων και μέτρων, ενώ παράλληλα οι άνδρες και οι γυναίκες θα πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις στη βάση του φύλου τους. Για το σκοπό αυτό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις μέσω της αποδόμησης των έμφυλων στερεότυπων και προκαταλήψεων σε όλους τους τομείς, να προωθήσουμε την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές του κράτους και να διασφαλίσουμε πως οι ανάγκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών θεωρούνται ισότιμα, όπως και οι υποχρεώσεις τους.

Για την υλοποίηση των στόχων μας, το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 8 Μαρτίου 2023, αποφάσισε όπως όλα τα υπουργεία και υφυπουργεία ορίσουν άτομο, ως σημείο επαφής, το οποίο θα εργάζεται, σε συντονισμό με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, για την οριζόντια εφαρμογή των πολιτικών ισότητας σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία. Η απαρχή για την εμπέδωση της έμφυλης κουλτούρας στην κρατική μηχανή θα γίνει με τη θεσμοθέτηση του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, προσδίδοντας συγκεκριμένες αρμοδιότητες στον/στην Επιτρόπου και περιγράφοντας τον ρόλο και την υπόσταση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Προς αυτή την κατεύθυνση, πριν το τέλος του έτους αναμένεται να καταρτιστεί ο Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Ισότητα των Φύλων, ο οποίος θα εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία/υφυπουργεία, μετά από διαβουλεύσεις με τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την κοινωνία των πολιτών. Μέχρι σήμερα, έχει διαφανεί ότι οι αποσπασματικές δράσεις, δεν αποδίδουν, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που επιθυμούμε. Για αυτό, ο καταρτισμός του στρατηγικού σχεδιασμού θα αποτελέσει μια συλλογική, ολιστική και συμπεριληπτική προσπάθεια, με στοχευμένες, περιεκτικές και υλοποιήσιμες δράσεις, ούτως ώστε να οδηγήσει σε μετρήσιμα, ουσιαστικά αποτελέσματα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως η ισότητα των φύλων αφορά τις γυναίκες και τους άντρες, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Οι διακρίσεις, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις στη βάση του φύλου επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας. Γνώμονας και πεποίθηση μας είναι η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων μέσα από πολυδιάστατη και πολύπλευρη δράση, που αφορά στην παιδεία, εργασία και υγεία, μέχρι την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική, στον κρατικό προϋπολογισμό και σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Η υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί, των κοινών μας στόχων, θα επιτευχθεί με τον συνεχή διάλογο και την προσήλωση μας ώστε να κανονικοποιηθεί και εμπεδωθεί η κουλτούρα ισότητας. Το οφείλουμε εξάλλου σε γυναίκες μεγαλύτερες από εμάς που έδωσαν τις δικές τους μάχες αλλά και στα κορίτσια και τα αγόρια που μεγαλώνουμε σήμερα, να ζουν και να επιλέγουν ελευθέρα.

Τελευταία Νέα


31/10/2023 Ανακοίνωση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων αναφορικά με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE)
 31/10/2023 Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου: Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα την εκπροσώπηση των αθλητριών στα ΜΜΕ
 31/10/2023 Διήμερο εργαστήρι εκπαίδευσης γυναικών επιχειρηματιών της περιοχής MENA από τα αρμόδια τμήματα των Ηνωμένων Εθνών
 28/08/2023 Δημιουργία Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης
 24/06/2018 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΓΑΓΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ- ΣΕΛΙΔΑ 79
 22/01/2024 Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων - Τεύχος #2
 21/11/2016 ΕΚΔΟΣΗ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΔΩΣΕ ΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ" - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016
 
_______________________________________________
© 2015 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Επίτροπος Ισότητας των Φύλων